Dětské oddělení Rokycanské nemocnice získalo pračku vzduchu od Plzeňského kraje

16.1.2012 - tisková zpráva plzeňského kraje

Rokycany - Plzeňský kraj pořídil pračku vzduchu a nebulizátor pro oddělení pediatrie Rokycanské nemocnice díky výtěžku charitativní akce Advent dětem, která konala koncem loňského roku v plzeňském Parkhotelu. Ze vstupného pořadatelské občanské sdružení Felicitas vybralo zhruba 35 tisíc korun. Slavnostního předání daru se v Rokycanské nemocnici zúčastnil hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec a radní pro zdravotnictví Václav Šimánek.

„Pro dětské oddělení Rokycanské nemocnice byla zakoupena pračka vzduchu a nebulizátor. Obojí zlepší podmínky hospitalizace a léčbu dětem s dýchacími problémy, včetně astmatických pacientů. Tyto přístroje od dnešního dne slouží dětem a to je dobrá zpráva,“ říká hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

Dětské oddělení v Rokycanské nemocnici už v současné době jednu pračku vzduchu a nebulizátor má. Obojí je mobilní. Pračku využívá k čištění vzduchu ve všech lůžkových částech oddělení a nebulizátor při hospitalizaci dětských pacientů s problémy dýchacích cest. Jedná se o astmatické děti, děti trpící alergiemi, ale i děti, které trpí záněty horních i středních cest dýchacích nebo záněty plic, včetně silných zánětů.

„Nebulizátor zvlhčuje vzduch. Vytváří jakýsi aerosol, který pacientům usnadňuje dýchání a do kterého lze vnést i lék. Dětí s dýchacími problémy přibývá, takže obě zařízení budou určitě potřebná,“ říká primářka dětského oddělení Marie Přibíková. Dětské oddělení Rokycanské nemocnice léčí a hospitalizuje především pacienty ze spádové oblasti, kterou je celý okres Rokycany a přilehlé oblasti okresů Plzeň-jih a Plzeň-sever. Nemocnice má dětských pacientů relativně dost a nic nenasvědčuje tomu, že by jich mělo ubývat, protože do okresu se stěhuje hodně mladých rodin například i ze západočeské metropole.

Dětské oddělení Rokycanské nemocnice má také ambulanci a pro okres zajišťuje i lékařskou službu první pomoci. V lůžkové části má dětské oddělení 18 lůžek. V rámci optimalizace lůžkových kapacit se na základě Strategie Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje sníží počet lůžek na 14.

Petra Jarošová, tisková mluvčí PK - Telefon: 377 195 251, 733 698 652
Krajský úřad Plzeňského kraje, odbor kancelář hejtmana Fax: 377 195 506
Škroupova 18, P. O. Box 313, 306 13 Plzeň E-mail: petra.jarosova@plzensky-kraj.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Dětské oddělení Rokycanské nemocnice získalo pračku vzduchu od…