Zdravotnický holding navrhl snížit počet akutních lůžek o 15 procent

9.1.2012 - tisková zpráva

Plzeň – Na základě dohody pracovní skupiny zabývající se restrukturalizací lůžkových zařízení v Plzeňském kraji zaslal v závěru minulého roku Zdravotnický holding Plzeňského kraje zdravotním pojišťovnám návrh na úpravy lůžkových kapacit v rámci započaté restrukturalizace, která bude dokončena v letošním roce. Návrh zpracovaný v souladu s nedávno dokončenou rozsáhlou Strategií Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje, a. s. zahrnuje i obecné záměry zdravotních pojišťoven na snižování počtu akutních lůžek či jejich převod na lůžka následné péče. Konkrétně holding navrhl v nemocnicích Plzeňského kraje snížení akutních lůžek o 123, tedy o 15 procent, a navýšení počtu lůžek následné péče o 20 (+5%). Tyto změny se týkají nemocnic v Klatovech, Stodu a Rokycanech.

„Námi navržená optimalizace lůžkového fondu se v žádném regionu nedotkne rozsahu a kvality zdravotní péče. Zrušena budou pouze ta lůžka, která lze nahradit lůžky na jiných odděleních v rámci společného lůžkového fondu nebo která nejsou dostatečně využita třeba v souvislosti s vývojem medicíny, kdy lze stále víc výkonů provést v ambulantním režimu bez hospitalizace,“ říká ředitel holdingu Jiří Fojtík s tím, že tyto cíle jsou shodné se snahou zdravotních pojišťoven a ministerstva zdravotnictví zrušit v zemi zhruba pět procent akutních lůžek a stejné množství převést na lůžka následné péče. „My jsme s přihlédnutím na potřeby nemocnic a jejich pacientů promítnutých ve Strategii šli ještě o trochu dál. Věřím, že vyšší než obecně požadovanou míru redukce budou pojišťovny považovat i za vstřícný krok,“ očekává Jiří Fojtík.

Nejvíc lůžek zanikne dle návrhu v Klatovské nemocnici. Na interně 10, na dětském oddělení pět, na gynekologii téměř polovina ze 60 současných a dalších 15 lůžek ubude například na ORL a 20 na očním oddělení. Celkem se jejich počet sníží o 75 na cílový stav 288. Na gynekologii a očním došlo k částečnému úbytku lůžek už v loňském roce. Další snížení nastane letos v souvislosti s otevřením nového objektu nemocnice. Stodská a Rokycanská nemocnice sníží dle návrhu počet akutních lůžek shodně o 24. V Rokycanech to bude především na interně, ve Stodě pak na gynekologickém oddělení.

S návrhem se zdravotní pojišťovny účastnící se jednání pracovní skupiny seznámily v minulém týdnu. K materiálu následně zaujmou stanovisko, které zřejmě představí při dalším jednání pracovní skupiny plánované na konec ledna.

Holding zpracovával návrh v souladu s nedávno dokončenou rozsáhlou a velmi podrobnou Strategií. V ní navázal na dosud vyhotovené analýzy zdravotnictví v Plzeňském kraji a z důvodu chybějící jednotné celostátní koncepce zdravotnictví do ní zahrnul i nadregionální ukazatele. Jejich detailním průzkumem dospěl k očekávanému závěru, že jedna z nejhustších sítí ordinací praktických lékařů, ambulancí i nemocnic zajišťujících akutní lůžkovou péči je v Plzni. Vedle toho ale průzkum ukázal i skutečnost, že mimo Plzeň je v našem regionu síťové uspořádání zcela nedostatečné a v případě nemocnic zajišťujících akutní lůžkovou péči je situace v Plzeňském kraji nejhorší v rámci celé ČR.

I to je důvod, proč holding i vedení kraje trvale odmítá úvahy o zavření celých oddělení v Rokycanské a Stodské nemocnici. Tím se totiž ohrozí existence těchto nemocnic a bez nich se pro obyvatele regionů dostupnost základní zdravotní péče dále zhorší. V Plzeňském kraji v současné době nejsou nemocnice zajišťující akutní lůžkovou péči ve dvou okresech. Už tím je region unikátní. Případným zánikem Rokycanské a Stodské nemocnice by se jednalo o čtyři okresy. Pro ně by se přirozenou spádovou oblastí staly nemocnice v Plzni. Ty by nově musely zajišťovat základní zdravotní péči pro 73 procent obyvatel kraje, tedy pro 420 tisíc lidí.

Kontakty

Mgr. Jiří Fojtík, MBA – ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje: 377 386 471, jiri.fojtik@zhpk.cz
Bc. Jiří Kokoška – PR a komunikace Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje: 605 217 881, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Zdravotnický holding navrhl snížit počet akutních lůžek o 15…