Jedním z prvních novorozenců roku 2012 v ČR je Jan Daniš narozený v Rokycanské nemocnici

1.1.2012 - tisková zpráva

Rokycany / Plzeňský kraj – Jedním z prvních dětí narozených v roce 2012 v ČR je Jan Daniš z Rokycan. Narodil se dnes 1. ledna v první minutě po půlnoci v Rokycanské nemocnici mamince Petře Danišové a tatínkovi Štefanu Danišovi, který byl u porodu přítomen. Porodní míry novorozence jsou 49 centimetrů a 3430 gramů. Doma už má 21měsíčního bratříčka Matyáše.

„Prvního syna jsem rodila také v Rokycanech, a protože je tu příjemný personál a klidné prostředí, ráda jsem se vrátila,“ říká Petra Danišová. Termín porodu měla dlouhodobě naplánovaný na 1. ledna. Proto ji už dopředu napadlo, že by druhý syn mohl být jedním z prvních dětí letošního roku. Průběh porodu ale kvůli tomu nijak neovlivňovala. „Čas jsem pochopitelně ani sama nesledovala. Jen manžel mi řekl minutu před půlnocí, kolik zbývá do Nového roku,“ doplňuje rodička.

Porod prováděla staniční sestra Věra Maříková pod dohledem zkušeného gynekologa Martina Baka. „Na porodním sále máme hodiny řízené rádiovým signálem. Čas porodu byl 00:00 a několik vteřin. Je to samozřejmě náhoda. Porodník minuty porodu moc ovlivnit nemůže. Spíše dny či týdny, když je třeba porod z nějakých příčin nutné uspíšit před 40. týdnem. V tomto případě se ale jednalo o hladký spontánní porod,“ říká Martin Bak.

Syn Jan není pro rodiče opožděným dárkem k Vánocům, ale dárkem k narozeninám maminky, které bylo 30. prosince 29 let. Jako první letošní novorozenec již Jan Daniš dostal malý dárek od Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje v podobě plyšového medvěda. Dárek dostane také od vedení nemocnice, rokycanské radnice a Plzeňského kraje. Bude se zřejmě jednat o kombinaci dárků finančních, movitých i drobných služeb. Konkrétní podoba se bude teprve řešit.

První letošní novorozenec v Klatovské nemocnici se narodil v 9:45 a je jím Jakub Šícho. Měří 50 cm a při porodu vážil 3350 gramů. Ve Stodské nemocnici se narodilo první letošní dítě ve 4:17. Jedná se rovněž o chlapečka. Domažlická nemocnice na prvního novorozence roku 2012 stále čeká (info k 14:00 1. 1. 2012).

Kontakt

Bc. Jiří Kokoška – PR a komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: media@zhpk.cz, 605 217 881

Rokycanská nemocnice a. s.

• Nemocnice zajišťuje všechny důležité obory (pediatrie, gynekologicko-porodnické odd., chirurgie, interna) pro region Rokycanska a část severního a jižního Plzeňska a Berounska. Její spádová oblast má 60 tisíc obyvatel.
  • Součástí nemocnice je v kraji vyhlášené gynekologicko-porodnické oddělení, které využívají tři čtvrtiny rodiček ze spádové oblasti a také desítky rodiček z Plzně, které nechtějí rodit ve velké porodnici.
  • Zařízení má v současné době přes 180 lůžek a téměř 300 zaměstnanců.

O nemocnici > Tiskové zprávy > Jedním z prvních novorozenců roku 2012 v ČR je Jan Daniš…