Porodnice v Rokycanech provedla letošní desátý odběr pupečníkové krve

15.11.2011 - tisková zpráva

Rokycany – Porodnice v Rokycanech provedla v těchto dnech jubilejní desátý odběr pupečníkové krve v tomto roce. Maminkou, která si nechala preventivně odebrat vzácnou tekutinu kvůli separaci kmenových buněk, je Marcela Benediktová z Tlučné. Rokycanskou nemocnici si kvůli této možnosti vybrala záměrně. Je totiž jediným zařízením v dosahu Plzně, které odběry pupečníkové krve provádí. Dále je v kraji rodičkám nabízí už jen porodnice v Klatovech a Domažlicích.

Pupečníková krev se nachází v placentě a pupeční šňůře miminka. Ty se při porodu zpravidla odstraňují. Přibývá však žen, které si chtějí právě pupečníkovou krev uschovat. Oproti krvi dospělého člověka totiž obsahuje kmenové buňky, které mohou v budoucnu zachránit dítěti či jeho sourozencům život. Pomocí kmenových buněk je možné obnovit nemocí poškozenou tkáň, přičemž se dosud jedná hlavně o kostní dřeň potřebnou k léčbě zhoubných krevních onemocnění, jakým je leukémie. Provádí se ale plno dalších výzkumů a klinických studií, které směřují k využití kmenových buněk při dětské mozkové obrně nebo cukrovce.

„Každý rodič si přeje, aby jeho dítě bylo zdravé, ale nikdo neví, co se může přihodit. My jsme se proto rozhodli Matyášovi jeho porci zdraví uschovat. Myslím, že pro každého je lepší mít kmenové buňky uložené a nikdy je nepoužít než spoléhat na to, že pravděpodobnost nemocí je nízká nebo že se včas najde vhodný dárce kostní dřeně,“ říká Marcela Benediktová.

Rokycanská porodnice odebírá pupečníkovou krev od roku 2004. V roce 2008 po 43 odběrech ale podobně jako většina nemocnic v ČR kvůli změně legislativy odběry zastavila. Nemocnice i firmy, které krev vyšetřují, zpracovávají a uskladňují, totiž musely nově splňovat podmínky zákona o lidských tkáních a buňkách a získat povolení Státního ústavu pro kontrolu léčiv. V Rokycanech mohli se svým partnerem společností Cord Blood Center obnovit odebírání pupečníkové krve letos v polovině dubna. Deset odběrů tak stihli za sedm měsíců.

„Zájem je po té přestávce větší a bude růst. Lidé mají víc informací, uvědomují si zdravotní rizika, zároveň pokročila medicína a kmenové buňky získávají širší využití a odběry se staly cenově dostupnějšími. Samotný odběr vyjde ve 12 měsíčních splátkách na 9960 korun a roční úschova krve na 1490,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Rokycanské nemocnice Jan Vileta.

Odběr pupečníkové krve se provádí ihned po porodu. Trvá zhruba tři minuty a je bezbolestný. Lze jej provést i při císařském řezu. Personál musí být vyškolen a velmi zručný. Důležité je nejen množství zachycené krve ale i její kvalita. „Kvalitou vzorků i množstvím odebrané krve patří rokycanská porodnice k nejlepším v zemi,“ říká mluvčí Cord Blood Center Petra Dvořáková.

Při odběru se získá průměrně 90 mililitrů krve. Zachycuje se do speciálního vaku v chlazeném boxu. Ten se pak předá firmě, jež vyšetří vzorky v laboratořích, separuje kmenové buňky a pak je zamrazí. Rodina má na firmu kontakt a v případě potřeby se s ní může spojit.

Pupečníkovou krev lze skladovat 15 až 20 let. Kmenové buňky může v případě potřeby využít jak potomek, při jehož narození byla krev pořízena, tak i sourozenci. Lze ji ale též věnovat do dárcovské banky, kde může anonymně pomoci vhodnému příjemci po celém světě.

V Klatovské nemocnici už letos provedli sedm odběrů pupečníkové krve. V Domažlické zatím žádný. Nemocnice ale jedná se dvěma rodičkami, které o odběr stojí.

Více o pupečníkové krvi na www.pupecnikova-krev.cz nebo www.cordbloodcenter.cz

K tiskové zprávě přiložené foto lze využít k tomuto tématu. Je na něm Marcela Benediktová a její syn Matyáš Sunek.

Kontakty:

MUDr. Jan Vileta – primář gynekologicko-porodnického oddělení Rokycanské nemocnice: vileta@nemocnice-ro.cz, 371 762 400
Bc. Petra Dvořáková – PR manager Cord Blood Center: petra.dvorakova@cordcenter.cz, 608 713 552
Bc. Jiří Kokoška – PR komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: media@zhpk.cz, 605 217 881

Rokycanská nemocnice a. s.

• Nemocnice zajišťuje všechny důležité obory (pediatrie, gynekologicko-porodnické odd., chirurgie, interna) pro region Rokycanska a část severního a jižního Plzeňska a Berounska. Její spádová oblast má 60 tisíc obyvatel.
  • Součástí nemocnice je v kraji vyhlášené gynekologicko-porodnické oddělení, které využívají tři čtvrtiny rodiček ze spádové oblasti a také desítky rodiček z Plzně, které nechtějí rodit ve velké porodnici.
  • Porodnice provedla v loňském roce 417 porodů a rok před tím dokonce 525.
  • Zařízení má v současné době přes 180 lůžek a téměř 300 zaměstnanců.

O nemocnici > Tiskové zprávy > Porodnice v Rokycanech provedla letošní desátý odběr pupečníkové…