Personál nemocnice dodržuje hygienu rukou lépe než v jiných zařízeních

29.6.2016 - informace k dalšímu zpracování

Rokycanská nemocnice se v loňském roce zapojila do projektu pozorovací studie dodržování hygieny rukou. Před nedávnem obdržela výsledky, které porovnávají její personál a personál dalších do projektu zapojených nemocnic. Podle výsledků jsou rokycanští zdravotníci při dodržování pravidel hygieny rukou nadprůměrní. Minimalizují tak počet infekcí spojených s poskytováním zdravotní péče, což je jeden ze základních ukazatelů kvality a bezpečnosti péče.

„Studie se provádí v souladu se standardy Světové zdravotnické organizace (WHO – World Health Organization) ve spolupráci se společností Hartmann-Rico. Náš personál sleduje sestra pro kontrolu infekcí nemocnice, která zaznamenává, jak se provádí hygiena rukou,“ popisuje hlavní sestra Rokycanské nemocnice Marcela Krupičková. Sleduje konkrétně, při jakých příležitostech, jaký konkrétní personál a z jakých pracovišť provádí hygienu rukou a naopak, zda hygienu v některém z důležitých případů neopomněl.

Umýt a dezinfikovat ruce si nemocniční personál musí v pěti základních momentech:

• před kontaktem s pacientem
  • před aseptickými činnostmi (činnosti, při nichž nesmí být přítomny choroboplodné zárodky)
  • po kontaktu s pacientem
  • po kontaktu s okolím pacienta
  • po manipulaci s biologickým materiálem

Výsledky pozorování epidemiologická pracovnice pravidelně vyhodnocuje a následně presentuje se při poradách personálu nebo jiných vhodných příležitostech. A posílají se i zpracovateli studie, který je jednou za rok porovná s výsledky dalších nemocnice. V programu jich loni byly zapojeny zhruba dvě desítky. Ve srovnání s nimi provádí personál Rokycanské nemocnice hygienu rukou v průměru o 20 procent častěji. Výsledky jsou v přiloženém grafu. Nemocnice zůstává zapojena do projektu i letos.

Hygiena rukou se netýká jen personálu. Respektovat její zásady by měli i návštěvníci nemocnice. Hlavně oni přináší do nemocnice nákazy, kterými mohou někdy imunitně oslabené pacienty a nezřídka své blízké nakazit. Dávkovače dezinfekce jsou jsou k dispozici jak na pokojích tak na toaletách, chodbách oddělení a nově i ve vestibulu nemocnice.

Kontakty:
Marcela Krupičková - hlavní sestra Rokycanské nemocnice: 371 762 302, krupickova@nemocnice-ro.cz
Bc. Jiří Kokoška - komunikace a PR Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, jiri.kokoska@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Personál nemocnice dodržuje hygienu rukou lépe než v jiných…