Lékárna Rokycanské nemocnice se připojuje ke kampani Antibiotický týden

11.11.2016 - tisková zpráva

Lékárny nemocnic Plzeňského kraje včetně lékárny Rokycanské nemocnice se v týdnu od 14. do 18. listopadu připojí k informační kampani Antibiotický týden. Během ní budou lékárníci informovat klienty, k čemu jsou antibiotika vhodná a kdy naopak mohou škodit. Spousta lidí totiž antibiotika užívá nesprávně a ohrožuje tím nejen sebe. Součástí kampaně bude i anonymní průzkum mezi veřejností právě na téma užívání antibiotik.

Antibiotika jsou léky, které působí specificky proti bakteriím a jsou lékařem předepisovány pouze na léčbu bakteriálních infekcí. Proto jsou na lékařský předpis a pacienti by je rozhodně neměli užívat bez lékařského dohledu. Bohužel ale právě to se nezřídka stává. Nemocní třeba berou antibiotika na chřipku nebo nachlazení, což ovšem antibiotika neléčí. Anebo při oprávněném užívání nespotřebují celé balení, nebo polykají antibiotika mimo stanovený čas. Tím může vzniknout odolnost bakterií vůči antibiotikům. Takzvaná rezistence může vzniknout, i když si třeba nemocný člověk naordinuje antibiotika, která mu zbyla v domácí lékárně z dřívější doby.

Ke správné antibiotické terapii je nutný také cílený výběr antiinfektiva, který patří do rukou odborníků. Vhodným a včasným výběrem léku léčba teprve začíná a na jejím úspěchu se podílí celá řada dalších aspektů jako správná dávka, doba trvání léčby, komedikace či kompliance pacienta.  Dávkovací intervaly mají pacienti bezpodmínečně dodržovat právě kvůli dosažení  terapeutického efektu. A i z mnoha dalších hledisek není samoléčba antibiotiky přípustná," uvádí vedoucí lékárník lékárny Rokycanské nemocnice Viktor Mochnacký.

„Informační kampaň je cílena na edukaci pacientů, především těch, kteří aktuálně užívají antibiotika, ať už dospělí nebo rodiče dětí, kterým byla antibiotika předepsána. Vysvětlíme, kdy jsou pro ně a  jejich dítě antibiotika vhodná, a kdy by naopak mohla uškodit. A vysvětlíme také, jaká opatření a úpravy jídelníčku jsou potřeba při užívání antibiotik,“ popisuje smysl kampaně vedoucí lékáren Klatovské nemocnice Zdeňka Kojanová.

Součástí kampaně je i anonymní průzkum mezi dospělými pacienty a rodiči dětí, kterým byla předepsána antibiotika (dotazníky jsou ke stažení níže). Odpovědi pomohou porovnat názory českých pacientů s výsledky obdobného průzkumu v dalších zemí Evropské Unie.

Lékárny Skupiny ZHPK zapojené do informační kampaně

odklikem přejdete na web lékárny RN

Jiné odkazy

Kontakty:
PharmDr. Viktor Mochnacký - vedoucí lékárník lékárny Rokycanské nemocnice: mochnacky@nemocnice-ro.cz, 371 762 140
PharmDr. Zdeňka Kojanová – vedoucí lékárnice lékáren Klatovské nemocnice: kojanova@nemkt.cz, 376 335 733
Bc. Jiří Kokoška – komunikace a PR Skupiny Zdravotnický holding Plzeňského kraje: jiri.kokoska@zhpk.cz, 777 315 018

Podklady ke stažení

O nemocnici > Tiskové zprávy > Lékárna Rokycanské nemocnice se připojuje ke kampani…