Rokycanská nemocnice omezí od července gynekologicko-porodnické oddělení

4.5.2017 - tisková zpráva

Rokycanská nemocnice musí z důvodu nedostatku lékařů a vysoké pravděpodobnosti neprodloužení smluv ze strany zdravotních pojišťoven omezit provoz gynekologicko-porodnického oddělení. K 30. červnu tak v Rokycanech přestane fungovat porodnice. Gynekologická část oddělení zúží spektrum operací na vybrané gynekologické zákroky. I nadále budou fungovat gynekologické ambulance a poradny. Zaměstnanci byli o organizačních změnách informováni v tomto týdnu. Všem dotčeným management nabídl, aby v nemocnici zůstali. Vedení nemocnice i oddělení situace nesmírně mrzí, přestože se dala už dlouhou dobu očekávat.

Ještě před deseti roky byl v Rokycanech gynekologů dostatek a přicházeli mladí absolventi. V té době se ale změnil způsob udělování akreditací pro odborné vzdělávání a v letech 2011 a 2012 chtěly zdravotní pojišťovny i resort porodnici zavřít. Důsledkem obojího bylo, že se mezi roky 2010 a 2014 kvůli obavám rodiček snížil počet porodů z pěti na tři stovky, porodnice přišla o vzdělávací akreditaci, medici přestali mít o takovou porodnici zájem a řada atestovaných lékařů postupně odešla do soukromých ambulancí.

„Oddělení momentálně závisí na třech kmenových lékařích, kteří jsou zkušení a své práci obětují hodně energie a času. Ale každý z nich v příštích měsících své působení v nemocnici buď omezí, nebo dokonce ukončí. A bohužel jiní lékaři, kteří by je zastoupili, nejsou nebo nemají o práci v Rokycanech zájem,“ vysvětluje předsedkyně představenstva nemocnice Hana Perková s tím, že oddělení ohrožuje právě i nízký počet porodů. Odborná gynekologická společnost totiž dlouhodobě nedoporučuje zachování porodnic s nižším počtem porodů než 500 za rok. Je tak riziko, že by výhledově mohly zdravotní pojišťovny vypovědět nemocnici smlouvy na poskytování gynekologické péče včetně porodů.

Díky zachování gynekologických ambulancí a vybrané operativy část personálu na oddělení zůstane. Ostatní zdravotníci mohou přejít na jiná oddělení, což už vedení diskutovalo s odboráři. Volné pozice jsou na těchto pracovištích: dětské odd., JIP, chirurgie, interna nebo recepce příjmových ambulancí. U koho to bude nutné, zajistí nemocnice odborné profesní vzdělávání (rekvalifikaci).

Ukončení provozu porodnice nemá a nebude mít vliv na chod dalších oddělení a na žádném dalším se o omezení neuvažuje, byť je od počátku roku rovněž z personálních důvodů snížen počet obsazovaných lůžek na interně ze 40 na 30. "Rokycanská nemocnice zůstává ve Skupině ZHPK nemocnicí akutní péče. Vedení nemocnice i Plzeňský kraj počítá s jejím dalším rozvojem. I když se o komplikacích gynekologicko-porodnického oddělení vědělo už dva tři roky a bylo jen otázkou času, kdy k nastalé situaci dojde, i přesto v nemocnici Plzeňký kraj investuje nemalé prostředky jak do objektu tak i do přístrojového vybavení a kvůli dostupnosti zdravotní péče na Rokycansku zejména pro starší obyvatele i provoz nemocnice dotuje. Bohužel ani vysoké platové nabídky gynekology nepřilákaly," říká mluvčí nemocnice a Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Kokoška

MUDr. Hana Perková, MBA – předsedkyně představenstva Rokycanské nemocnice, a.s.: perkova@nemocnice-ro.cz, 371 762 444
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Rokycanská nemocnice omezí od července gynekologicko-porodnické…