Malé pacienty Rokycanské nemocnice dnes bavili zdravotní klauni. Do nemocnice se budou vracet

7.6.2012 - krátká informace

Rokycany – Dětské ambulance a dětské lůžkové oddělení v Rokycanské nemocnici se staly dalším místem v ČR, kde působí zdravotní klauni. „Doktoři Herbert Ucík a Julie Naprdová“ zpříjemňovali malým pacientům i jejich rodičům chvíle na lůžku nebo v čekárně ordinace ve čtvrtek 7. června v dopoledních hodinách. Na chvilku jim pomohli zapomenout na zdravotní problémy. V nemocnici strávili přes dvě hodiny a pobavili téměř 30 dětí.

„Podle dětí i rodičů to bylo velmi příjemné. Na chvilku přišli i přímo do ambulance, kde sama používám při komunikaci s malými dětmi takovou loutku, maňáska na ruku. Potěšilo mne tedy, že dnes dělal kašpárka někdo jiný,“ říká primářka dětského oddělení Marie Přibíková. Potěšeni byli i rodiče
a děti.

Zdravotní klauni navštívili Rokycanskou nemocnici vůbec poprvé. Je ale záměr, že se tak bude dít i v budoucnu, zhruba jednou do měsíce. Uvažuje se také, že se návštěvy klaunů skombinují například s návštěvami malířky. Ta by s dětmi z lůžkového oddělení, kterým to dovolí charakter léčby, dělala na herně oddělení krátké výtvarnické workshopy.

Rokycanská nemocnice je druhou z nemocnic Plzeňského kraje, kterou zdravotní klauni navštívili. Dosud působili jen v Klatovské nemocnici. Brzy ale zavítají i do Domažlické.

Zdravotní klaun pravidelně přináší smích a radost hospitalizovaným dětem, seniorům a geriatrickým pacientům. Celkem 77 zdravotních klaunů navštěvuje pravidelně 60 nemocnic a sedm domovů pro seniory. Sdružení Zdravotní klaun je v České republice široce uznávané pro svoji odbornost v oblasti využívání humoru ve zdravotnictví. Aktivitou od roku 2001 si Zdravotní klaun vybudoval stabilní postavení, dobré jméno a velmi sympatickou tvář, která má podporou široké veřejnosti. Zdravotní klaun je člen RED NOSES International.

KONTAKT

Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje, a. s.: 605 217 881, media@zhpk.cz

Další fotografie z návštěvy klaunů: http://www.ronem.cz/o-nemocnici/fotogalerie/426/zdravotni-klauni-na-detskem-oddeleni
Více o projektu zdravotní klaun: http://www.zdravotniklaun.cz/#/home