Regulační poplatky v Rokycanské nemocnici lze nově hradit pomocí SMS

25.7.2012 - krátká informace

Rokycany – Nemocnice v Rokycanech rozšířila možnost úhrady regulačních poplatků. Od tohoto měsíce může veřejnost za návštěvu lékaře, pohotovosti nebo za jednodenní hospitalizaci zaplatit nově i pomocí SMS. Službu pro nemocnici zajišťuje soukromá společnost, která si k výši poplatku účtuje i náklady na zajištění. I přesto úhradu mobilním telefonem využily v prvních dnech už desítky pacientů.

„Zpravidla se jedná o návštěvníky pohotovostí, kteří přijíždějí do nemocnice s akutním stavem a při tom pochopitelně nemyslí moc na to, zda u sebe mají dostatek mincí na platbu v automatu. Stává se tak, že nemohou regulační poplatek uhradit. S novou službou se to už stávat nemusí. Mobil má dnes u sebe skoro každý,“ uvedla ředitelka nemocnice Hana Perková s tím, že až do konce roku se jedná o zkušební provoz.

Úhradu lze novým způsobem zrealizovat za několik vteřin. Stačí na telefonní číslo 90206 zaslat text ve tvaru NRXX, kde NR je kód nemocnice a XX je suma, kterou chce pacient uhradit. Může to být tedy text NR30 jako třicet korun za běžnou návštěvu lékaře, NR90 za návštěvu pohotovosti nebo NR100 za den hospitalizace. Provozovatel si u 30korunové platby připočítává šest korun a u vyšších plateb 20,- Kč. V nákladech na mobil se tak objeví částka 36, 110 resp. 120 korun.

Pacientovi, který službu využije, přijde zpět do mobilu potvrzení ve formě jednorázového unikátního kódu. Ten ukáže v ordinaci, lékař nebo sestřička jej zadají do informačního systému a tím dojde k potvrzení platby. Pokud pacient bude chtít i potvrzení, lze jej vytisknout.

Mimo úhrad pomocí SMS lze v Rokycanské nemocnici hradit regulační poplatky hned čtyřmi dalšími způsoby. Nepřetržitě funguje automat na mince, který je v blízkosti pohotovostních ambulancí. Ve všední den je možné navštívit pokladnu, kde lze provést úhradu v hotovosti i platební kartou. Za hospitalizaci je pak možné zaplatit na oddělení, odkud je pacient propuštěn. A v případě, že u sebe nemá dostatek hotovosti, je možné poplatek zaplatit i převodem z účtu.

Pokud se úhrady regulačních poplatků pomocí mobilu v Rokycanech osvědčí, mohou se v příštím roce objevit i v dalších nemocnicích Plzeňského kraje. „Na konci roku tuto službu vyhodnotíme, a pokud ji shledáme přínosnou, vybereme partnera, který by ji dodával našim nemocnicím,“ říká ředitel Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje Jiří Fojtík.

Kontakt
MUDr. Hana Perková – ředitelka Rokycanské nemocnice, perkova@nemocnice-ro.cz, 371 762 444
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: media@zhpk.cz, 605 217 881

O nemocnici > Tiskové zprávy > Regulační poplatky v Rokycanské nemocnici lze nově hradit pomocí…