Hašek: Úhradová vyhláška připravená ministerskými úředníky dostane nemocnice na kolena

17.9.2013 - informace k dalšímu zpracování

Rokycany - Sblížit úhrady za výkony v regionálních a velkých státních nemocnicích, plánovat financování zdravotnictví dlouhodobě a nikoli z roku na rok, zvýšit platby za státní pojištěnce, definovat síť nemocnic a vůbec koncepci zdravotnictví nebo obměnit vedení největší zdravotní pojišťovny, aby více vnímala potřeby poskytovatelů zdravotní péče a pacientů. S takovými snahami chce na současnou vládu v demisi i na tu následnou vzešlou z říjnových voleb vyrukovat Michal Hašek, předseda Asociace krajů ČR. Řekl to při setkání s primáři Rokycanské nemocnice, kam ho při návštěvě Plzeňska pozval hejtman Plzeňského kraje Milan Chovanec.

"Mít dostupnou a kvalitní zdravotní péči zaručuje ústava. Podmínky pro zajištění péče mimo velká města jsou ale diskriminující. Kraje zachraňují nemocnice ze svých rozpočtů, protože systém zdravotního pojištění na ně zapomíná. Předsedu asociace a jihomoravského hejtmana jsem pozval proto, aby se přesvědčil, že to neplatí jen na Jižní Moravě, ale i tady na druhé straně země. Nemocnici v Rokycanech jsem vybral symbolicky, protože je jednou z těch, kterou chtěly pojišťovny omezit a kde se proti tomu zdvihla vlna odporu,“ vysvětlil Milan Chovanec.

Kraje spravují největší počet nemocnic v zemi, zejména těch okresního typu, které ale stojí před finančním kolapsem. „Pokud příští rok bude platit úhradová vyhláška, kterou připravili úředníci ministerstva zdravotnictví, dostanou se nemocnice na kolena. Je nutné ji změnit. A to hned. Musí být známa v listopadu, nejpozději v prosinci. Nelze s ní čekat na příští vládu a hospodařit s provizoriem,“ uvedl Michal Hašek.

Připomněl notoricky známou věc. Když totiž lékař provede nějaký výkon v malé nemocnici, například operaci slepého střeva v Rokycanech, dostane za něj nemocnice významně nižší úhradu, než když stejný výkon udělá jiný lékař v nemocnici fakultní. „Platí to v Plzni, Praze, Brně, všude. Je třeba už teď jednat s vládou v demisi, aby se už v příštím roce začaly úhrady sbližovat. Nemohou se hned úplně srovnat, protože to by zlomilo vaz fakultám, kde je sice základní péče velmi drahá, ale bez nich by síť nemocnic také nemohla být. A co bylo v Čechách v minulosti dobře nastaveno, je právě síť nemocnic,“ řekl Hašek s tím, že by bylo vhodné tu síť nemocnic i jasně stanovit, třeba i v jiné podobě, ale pevně, aby měly zařízení jistotu existence.

Ředitelka Rokycanské nemocnice Hana Perková uvedla, že se podmínky financování také mění příliš rychle z roku na rok, a nemocnici tak lze jen těžko řídit strategicky. „Jeden rok zjistíte, že se v nějaké oblasti dá alespoň trochu vydělat, proto se na tu oblast více soustředíme a za rok se to úplně změní a veškerá energie i investice přijdou vniveč,“ poukázala na další z problémů ředitelka Hana Perková. Hašek reagoval, že bude na resort apelovat, aby se podmínky stanovovaly s výhledem na dva až tři roky dopředu

Na dotaz lékařů, zda by ČSSD v případě, že ve volbách uspěje a bude moci ovlivnit složení orgánů VZP, k takovému kroku přistoupila, odpověděl že ano: „Hejtmani by to jednoznačně doporučili,“ uvedl jejich šéf Hašek.

Při jednání sdělil některé hospodářské statistiky. Například, že dopady zvýšené daně z přidané hodnoty sebraly malým nemocnicím z roku na rok 2,5 miliardy korun a další 1,5 miliardy korun stojí nemocnice úhradová vyhláška ministerstva zdravotnictví. Říká, že za 100 procent výkonu, obdrží nemocnice 94 procent úhrad dřívějších let. A vyhláška zatím připravená na příští rok, není prý o nic lepší. Proto je třeba ji změnit. Stejně jako platby za státní pojištěnce. „Ty se už šest let nezměnily. Zdravotní péče ale samozřejmě s novými technologiemi zdražuje,“ připomněl Hašek.

V závěru jednání přislíbil i připomínání požadavku Rokycanské nemocnice na pořízení přístroje počítačové tomografie CT neboli „CéTéčka“ při vhodných jednáních.

Kontakt
Bc. Jiří Kokoška – komunikace Zdravotnický holding Plzeňského kraje: 777 315 018, media@zhpk.cz

O nemocnici > Tiskové zprávy > Hašek: Úhradová vyhláška připravená ministerskými úředníky…